Hola!
En aquest post he intentat agrupar els vostres dubtes que em feu arribar per Instagram i intentaré donar-vos respostes.
Abans de continuar, us vull dir que als meus stories destacats d'Instagram trobareu dues carpetes amb preguntes i respostes, vídeos, fotos i explicacions que poden complementar el que avui us explicaré aquí i que al primer post amb què vaig obrir aquest blog, La aventura nos espera!, trobareu quines maneres de viatjar havíem provat fins que vam decidir comprar la caravana i per què vam comprar aquesta i no una altra o perquè ens vam decidir per caravana i no autocaravana o camper.
Primerament, us vull presentar la nostra casa amb rodes:
És una caravana de la marca Knaus, una primera marca alemanya especialista en aïllaments i en garantia d'equipaments de qualitat, la qual cosa ens dona seguretat per poder fer ruta tant a l'estiu com a l'hivern. El nostre model és el 400 LKK Silver Selection amb 4 metres de llarg (6 exteriors amb la llança) per 2 metres d'ample i 2,30 d'alt d'habitacle i un pes de 900 kg (massa màxima admissible 1300kg).
La nostra caravana té dues lliteres a la part del darrere amb un bagul molt gran per emmagatzematge a la part inferior de la llitera, aixecant el somier. Tenim una cuina de tres fogons, pica amb aigua calenta, nevera petita i vam decidir completar-la amb microones integrat i campana extractora. Davant de la cuina hi ha el bany amb wc, pica també amb aigua calenta, i dutxa amb una màgica i fabulosa cortina inflable. A la part davantera tenim un menjador gran convertible en llit de matrimoni d'1,36 m al que hem afegit un topper o sobrematalàs d'Ikea (model Talgje) per dormir més còmodes durant les rutes llargues. Com a últims extres, vam decidir afegir el mover (un sistema amb bateria per poder moure la caravana amb un comandament a distància quan volem estacionar-la en un càmping), un toldo integrat amb llums led, un portabicicletes i aire condicionat. L'equipamient de sèrie incloïa dipòsit d'aigua, calefacció a gas amb sortides d'aire impulsat per repartir la calor per tota la caravana, entrades d'usb a la zona dormitori (sembla banal, però tenim molte scoses de la caravana que es carreguen amb usb: l'encenedor pels fogons o espelmes, les llumetes del toldo, l'altaveu inalàmbric, etc.) i molts endolls repartits per la caravana, malgrat tot, nosaltres n'hem agefit un altre quan hem fet la taula auxiliar extensible que podeu veure amb altres hacks que hem fet abans de començar la ruta al post dels Països Baixos. A més, les lliteres tenen una llumeta antipor integrada a la paret en forma d'smiley amb un endoll usb.
Aquí us deixo alguns tips que penso que us poden ser útils:
- Carnet: les caravanes es poden conduir amb el permís de circulació normal (el B) sempre que la caravana i el cotxe no superin entre tots dos el pes màxim de 3500kg. Nosaltres ens passàvem una mica i vam poder demanar la modificació del pes de la caravana.
- Assegurança: com tots els vehicles, la caravana ha de tenir una assegurança que protegeixi els danys possibles a tercers. Aquesta, després, es pot anar complementat amb l'assegurança d'assistència a la carretera nacional o internacional, assegurança a tot risc, etc.
- Bola de remolc: per remolcar una caravana cal instal·lar una bola que té presa de llum per poder connectar el cotxe a la caravana. Així, durant els trajectes, el cotxe dona electricitat a la caravana (12 v) i pots utilitzar la nevera, lavabo i llums.
- Impostos: com que no és un vehicle de motor, no ha de pagar l'impost de circulació.
- ITV: totes les caravanes de menys de 750kg de pes estan exemptes de passar la ITV, les de més de 750kg tenen la primera inspecció als 6 anys i les següents cada dos anys.
- On guardar la caravana: Les caravanes es poden aparcar el pàrquings especialitzats en caravanes i autocaravanes, també a molts càmpings ofereixen la possibilitat de guardar-la durant alguns períodes.
- Us agobieu els 4 a dins?: No, hi ha espai de sobres. Els nens poden estar junts a una de les lliteres jugant i nosaltres mig estirats al menjador descansant al sofà o tots 4 junts al menjador, etc.
- Val la pena per sortir només per un cap de setmana?: Sí! Nosaltres ho hem fet. La clau és ser minimalista. Nosaltres no muntem cuina ni avancé a fora, només abaixem el toldo i, per tant, muntem i desmuntem molt ràpid. L'únic que no ens agrada gaire és a l'hivern, que es fa fosc tan ràpid, arribar als càmpings de nit (el David treballa els dv a la tarda :( i no podem sortir al migdia...)
- Passeu fred?: Gens ni mica! el Nadal'20 el vam passar a Artiés (Vall d'Aran) amb una nevada increïble (podeu veure-la al meu Instagram) i vam arribar at emperatures de -12 graus. A dins de la caravana estàvem en màniga curta. La calefacció tira molt i com els tancaments i aïllaments de les finestres són de qualitat, no es perd energia. A més, com és un espai petit, de seguida agafa la temperatura. L'únic problema és que en climes tan freds, el gas es gasta molt ràpid. Estem valorant, per si algun cop a l'hivern anem per Europa, de posar un extra a la calefacció que es diu Truma Ultraheat, que és més eficient i fa que la calefacció funcioni amb electricitat, ja que a Europa no utilitzen el mateix tipus de bombona de gas que aquí.
- Cal posar cadenes a la caravana?: No, a la caravana no se li posen cadenes perquè no són rodes motrius. Quan neva, no es pot circular amb carvana ni amb cap vehicle articulat (camions, etc), però sí que es pot entrar i sortir de càmpings amb neu a la carretera. Cal ser previsors i moure la caravana just quan no neva, en última instància, es podria moure amb el mover. Un cop instal·lats, ens movem i fem excursions amb el cotxe, que és 4x4 i tenim rodes d'hivern.
- Condensa dins?: No. Perquè tota la caravana està equipada amb panells anticondensació. És molt important que l'aïllament i les finestres siguin adequats si voleu sortir a l'hivern. Va ser una de les coses que ens va fer decantar per la marca Knaus.
- Dormiu a àrees o fora de càmping, es pot?: No, mai. A mi em genera molta inseguretat dormir en zones no vigilades o sense seguretat. La normativa permet pernoctar, per tant, ho podríem fer sense desenganxar la caravana del cotxe; però no permet acampar, així que no podríem treure les cadires i la taula ni abaixar el toldo. Nosaltres tenim una petita bateria per funcionar a 12v, així que podríem utilitzar la llum i el lavabo i cuinar perquè va amb gas, però només em plantejo fer-ho en algun país del nord d'Europa en cas que trobi un paratge idílic on vulgui quedar-me i em doni seguretat (quan arribi aquest moment, segurament, ens plantejarem instal·lar algunes plaques solars per tenir una mica més d'autonomia). Ens encanta l'ambient i la socialització pels nens que aporten els càmpings (triguem molt a buscar i triar càmping perquè som exigents amb l'entorn i paisatges que volem que ens envoltin)
- Llençols o sacs de dormir: Llençols. Segurament, seria més ràpid un sac, però no em sembla tan còmode per dormir ni crec que el tacte m'agradés... i els llençols em donen més sensació de casa. Manies.
- Nevera petita és suficient?: Com més espai tens, més omples i ocupes, això està clar. Però és cert que la nevera és molt justa quan anem de ruta. Hem tret el congelador per tenir més espai i mirem de tirar molt de conserves i comprar els frescos justos. Si t'organitzes els àpats, no hi ha problema. Ens plantegem, pel proper estiu, instal·lar uns ventiladors extres perquè la nevera rendeixi més (sobretot perquè en ruta passa moltes hores a 12v i no refreda tant)
- Cuineu sempre a dins de la caravana?: Sí, tenim extractor de fums i espai suficient, així que jo, que no vinc del món campista, penso que el fet de cuinar fora és una herència campista antiga infundada hahaha! A més, en estades llargues, a vegades, ens hem endut la Thermomix i, llavors, ja sí que és súper pràctic!
- Temps de muntar i desmuntar: Sense més muntatges que desenganxar, col·locar la carvana a la parcel·la amb el mover, abaixar potes, anivellar caravana, abaixar toldo, col·locar dipòsit d'aigües grises i treure cadire si taula, triguem (cronometrat haha!) 20 minuts. Això sí, estem ben organitzats, cadascú (inclosos els nens, òbviament) té les seves tasques i tenim força pràctica gràcies a les rutes nòmades de l'estiu hehe.
Al meu Instagram teniu un parell de vídeos on vaig gravar tot el procés, un de Vitré (Betanya) i un altre de Begur.
- Productes i estris que ens fan la vida més fàcil a la caravana:
* Trepant per cargolar i descargolar les piquetes del toldo.
* Caragols per fixar el toldo: piquetes amb rosca.
* Silicona en spray per fer lliscar més fàcilment la tanca del lavabo i altres utilitats (Seal lubricant de la marca Thetford).
* Bossa sabater per sota del llit.
* Estenedor de fusta acoplat a les nanses de exteriors de la caravana.
* Jocs de taula mini (puzzles i jocs de Londji, els joc d'emparellar les aus i les fulles de plantes de MTM, jocs de cartes (Virus, Uno...), Monopoli, Tabú, etc.) Hi ha moltes botigues com Aupa Organics, A collibè, Mon Pettit Ó, Jugar i Jugar, etc.
* Diaris de ruta personalitzats, jocs i caceres del tresor (Scavenger hunts) de les estacions o del càmping. Al meu Instagram comparteixo tots aquests recursos que vaig creant, quan pugui, els recolliré tots en un post aquí al blog.
- Complements pels que sempre em pregunteu:
* Vaixella: aquesta de melamina de Chandal store.
* Garlanda de llumetes: de càrrega solar i usb.
* Taula i cadires: Hem tingut dues taules, la primera de la marca Campz de forma hexagonal que vam trobar molt nyigui-nyogui i vam canviar per la que tenim ara, de fusta igual, però més robusta i gran; plegable i fàcil de muntar i desmuntar i desar. Les cadires no ens han sortit gaire bones perquè les hem hagut de reparar diverses vegades, eren econòmiques i en ser de fusta, potser són menys resistents que les metàl·liques, però a mi m'agradava l'estètica d'aquestes cadires d'estil director i no vaig dubtar-ho. Les teles són sofertes i queden com noves quan les rentes. Són lleugeres i plegables i les guardem juntament amb la taula a sota d ela llitera o damunt del llit quan anem en ruta. Els nens són els encarregats de plegar-les i desplegar-les.
* Terra o catifa: portem un terra Aerotex, un material transpirable, que no fa malbé la gespa, molt agradable al tacte (semblant al de la goma EVA) i molt durador i resistent. No el posem sempre.
* Bosses de reciclatge: quan anem sobre rodes, també ens agrada mantenir les rutines i compromisos amb la vida sostenible que portem a casa. Ens van genial i els nens són els encarregats de muntar-les i desmuntar-les i de buidar-les i llençar la brossa. Aquestes de Zara home m'han semblat moníssimes.
* Projector: A les nits d'estiu ens ve molt de gust mirar pel·lis sota les estrelles projectades en un llençol que pengem del toldo. Amb l'altaveu portàtil i aquest projector senzill ho tenim fàcil.
* Escorreplats: Quan rentem plats a dins de la caravana és un gran aliat per organitzar-nos. És plegable i lleuger.
Segur que em deixo coses, així que no dubteu en preguntar-me per Instagram (@xtina_acedo)!
Comments